Silly: Mer om Oliver Bohm med surr om Djurgården, Färjestad & VIK, läsarbrev om ECHL/AHL, Mylläri (ex Brynäs) i faggorna & vass högerskytt vore kronan på verket
Det verkar som VIK satsar hårt på att försöka göra klart med Kalle Östman (om/när det löser sig med Malmö…) och gärna en defensiv spetsback så snart som möjligt. Då kan Patrik Zetterberg sedan kanske vara lite mer cool med de sista platserna och inte ta första bästa ytter och en mer spelskicklig back.
Hörde att Färjestad eventuellt var intresserade av Oliver Bohm och att bland andra Djurgården varit med i bilden. Men blir det inte SHL ligger VIK kanske bra till för en större roll här än i DIF kanske, och närmare hem för värmlänningen.
Men VIK ska även ha några spår och Stefan Warg ska inte vara helt avfärdad. Och Anton Mylläri kan ha dykt upp som ett alternativ, dock letar Västeråssonen främst i SHL.
Men skulle Bohm vilja göra klart så ser nog VIK ingen anledning att inte gå på honom som defensiv back direkt. Det är kanske ingen större anledning att jaga in en import som defensiv back i första hand, däremot kan det nog bli importer på de sista mer offensiva back- och forwardsplatserna, lite beroende på vad som dyker upp såklart. Också nog viktigt för Cheeks trivsel…
***
Om bloggen tolkar signaler rätt hade VIK-ledningen gärna adderat en till högerfattad skarpskytt, men dessa naturliga högerskyttar växer ju inte på träd.
Gällande högerskytte i övrigt finns ju Daniel Gunnarsson och Mathias From i den rollen. DG hade ju faktiskt den rollen i Leksand i SHL i PP till och från, vilket vi förhoppningsvis får se mer varför kommande säsong, efter bara två mål på 52 matcher 21-22 för DG i VIK.
Det ska också bli intressant att se utvecklingen på Filip Wiberg som har ett riktigt bra och tungt högerskott. Men för att minska pressen på Lukas Zetterberg skulle det verkligen behövas en till beprövad högerskytt närmare det skottet så motståndarna inte så lätt bara kan fokusera på Lill-Z:s slägga.
***
En insatt sa att AHL-lirarna inte ännu riktigt börjat titta i stora massor på Europa: ”Det mesta är ECHL-spelare som poppar upp just nu”.
Sedan ska vi ha klart för oss att säsongerna inte är klara i AHL (snart semifinaler) och i ECHL ska finalen med Logans Roes tidigare lag Florida börja mot Toledo först den 4:e juni.
***
Bloggen fick ett fylligt och eftertänksamt läsarbrev angående ett tidigare inlägg på bloggen där en källa då ifrågasatte möjligheten att hitta ”säkra kort” i ECHL, och att istället för att leta poängmaskiner i ECHL finns nog mer kvalitet i tredje- och fjärdekedjorna i AHL:
”Hej! Härligt med sillysurret i bloggen. Läste inlägget om ECHL från 24:e maj.
Det här med att somliga ser ner på ECHL är lite intressant. Det verkar sällan uppbyggt eller motiverat utifrån fakta. Så bidrar med lite av den varan, fakta, för underlag. Finns nog ett par sportchefer där ute som håller med.
Det är givetvis mycket enklare att värva direkt från AHL, och närmre ”garanterad” spets även om det inte finns något som heter garanterat spets utifrån en viss liga. Exempelvis var Carl Corazzini ingen supervärvning för oss trots underbara AHL-stats. Snarare går det att argumentera för att extremt välscoutade spelare och spelaregenskaper, oavsett AHL eller ECHL, är det som varit närmst ”garanterad” spets för de som gjort det jobbet bra över tid.
Hur som helst, se följande bild för nio stycken extremt lyckade värvningar till svensk hockey (8 st HA, 1 bonus SHL) som antingen gått via ECHL till svensk hockey, eller i vissa fall direkt från ECHL till svensk hockey och gjort det mycket bra:
Det faktum att med engagerad scouting kunna kapa ”mellanledet” av en säsong i typ DEL2, mindre klubb HA, Danmark, Norge osv är kanske sättet att spara X antal miljoner på kvalitativa spelare och kunna fylla en trupp med så mycket kvalitet det bara går.
Detta är alltså BARA förra säsongen. Tar du det över tid hittar du spelare som Ryan Lasch, Ryan Gunderson, Justin Danforth, Kodie Curran, Bud Holloway, Michael Kapla, Trevor Mingoia osv som gått via ECHL till absolut spets i Europa.
Tilläggas bör att jag givetvis också helst ser oss värva direkt från AHL. Men kanske inte att vi har lyxen att vara så bekväma att vi inte ser uppsidan i att scouta och potentiellt fynda även i ECHL. Samt DEL2, Norge, Danmark, NCAA, SM-liiga, Mestis osv.
Trevor Cheek är exempelvis urtypen av en spelare som gått via ECHL, mindre liga i Europa, mindre klubb i HA till topplag HA. Hade VIK tagit honom direkt utan mellanlandningen fanns mellanskillnaden att lägga på en förstecenter i stället. Hade varit en extremt mycket bättre affär för klubben för samma spelare. För Cheek har ju inte blivit dubbelt så bra av ett år i KIK…”
***
Stort grattis till VM-guldet alla finländska systrar och bröder!
Tack Mikael för VM guldshyllandet. Sjukt med dessa framgångar jämfört med hur det var på 80-talet.. inte allt för mycket att glädjas åt i medaljväg då.
Min hockeytokiga kusin ( nämnt han ibland när vi pratat om finska värvningar) var naturligtvis på plats i Tammerfors och han uppmanade alla hockeyvänner besöka Nokia arena som är fantastisk… sen är ju Tammerfors en trevlig sommarstad förövrigt också.
Men nu till VIK. Jag håller med dig om att det känns klokt att vänta ett tag med nyförvärven. Jag är helt övertygad att de rätta spetsarna dyker upp och för varje dag så har man kanske några kronor mer att röra sig med.
Tror också precis som du Mikael att Lill Zäta behöver ha en minst lika bra back up. Gällande Lill Zäta så måste jag faktiskt säga att han överraskade mig förra säsongen och var i mina ögon en jämnare spelare än förut och jag hoppas att han fortsätter växa i VIK som spelare.
Ett ganska bra läsarbrev där angående ECHL, men väldigt märkligt att inkludera Sam Vigneault som gjorde ett kort inhopp i den ligan med blott 3 matcher. I övrigt så har han spelat collegehockey och tre och en halv säsong i AHL.
Kristoff Kontos har haft en lite annorlunda resa då han studerat samtidigt vid sidan av. Riley Woods kom upp från juniorspel och har alternerat mellan ECHL och AHL de få säsonger han haft som senior. Brett Pollock har ca 100-110 matcher i vardera liga också. Trevor Cheek måste man väl även säga var i stora drag en AHL-spelare där han blev ”petad” ner till ECHL vid ett par tillfällen.
Blir lite missvisande att konstatera alla dessa spelare som övergångar från ECHL till svensk hockey – det stämmer inte.
David Quenneville, Logan Roe, Myles Powell och Colby Sissons är dock mer solklara exempel om man försöker argumentera för den saken.