Uppföljning av de viktiga frågorna som ställdes inför Timrå

Inför BIK Karlskoga kommer vi kunna ställa några nya frågor och hoppas få svar. Kanske om Weiskog är redo att ta en plats?

Premiären mot Timrå (seger borta 4-0) blev något av en liten succé. Inför matchen ställdes ett batteri av viktiga frågor här på Centralen som vi hoppade få embryon till svar på. Det fick vi:

* Kommer Jeremy Williams kunna bli något av en poängkung a´la Pär Arlbrandt?

Analys: Att göra 77 poäng som Arlbrandt är såklart extremt svårt och jämförelsen är kanske orättvis och sned. Faktum är dock att många liknelser finns där: Båda är rightare, småväxta, kommer revanschsugna från misslyckade Österrikeäventyr. Bägge har en intressant mix av hög spelbegåvning, teknisk förmåga och extremt bra skott, en väldigt unik mix och något som gör dem svåra att läsa. Dessutom är ingen av dem några raketer på skridskorna eller speciellt bra i egen zon.

Det som återstår att se är huruvida Williams har samma hunger varje kväll som Arlbrandt hade i VIK. Alltså även Almtuna borta en kall och mörk kväll i Gränby inför 1393…

***

* Är Luca Caputi tillräckligt snabb för att utnyttja sin fysik att bli Allsvenskans kanske bäste powerforward?

Analys: Svar ja. Caputi verkar inte vara den snabbaste spelare vi sett, men hur många som är 191 cm och 98 kg tunga är raketer? Med tanke på att det var Caputis första match på stor is efter bara några dagar i Sverige förstår man vilket potential den NHL-meriterade fortfarande blott 25-årige powerforwarden besitter.

***

* Är Kevin Doell frisk och snabb nog att vara en förstecenter i ett SHL-satsande lag? Tål Doell några smällar?

Analys: Doell fick mycket fint beröm av Mitell för sitt defensiva arbete. Doell visade på bra fart och vann elva av 20 tekningar. Dock återstår att se hur spetsig 34-åringen är i skottmoment och hur mycket playmaker Doell är.

Dessutom vet vi ju inte riktigt hur nack/huvudskadorna påverkar förmågan att ta emot en smäll. Det lär testas förr eller senare och mot Karlskoga på måndag lär Doell få tacklas och bli tacklad…

***

* Hur kommer Fredrik Johansson trivas som center igen? Det stora lyftet kom när Waltin lyfte ut Freddan på kanten tidigare.

Analys: Helt otroligt, men det känns nästan som Freddan är bättre nu än när han var som bäst senast. Kanske beroende på att att han nu spelar med riktiga klasspelare i Romano & McArdle, så bra spelare tror jag knappast han spelat med tidigare i sin karriär. Dessutom tog Freddan 5 av 7 tekningar (71 %), vilket tyder på att Freddan fortsatt är en bra tekare.

***

* Frågan är också om Romano & McArdle har effektivitet och skytte nog, då de trots bra spel på försäsongen inte producerade speciellt många poäng.

Analys: Haha, denna fråga fick verkligen svar på tal. Romano och McArdle kommer bli så bra denna säsong!

***

* Hur bra är Andreas Frisk rakt upp och ner?

Analys: Frisk hade några fina uppåkningar och var mycket stabil i egen zon. Frisk är en kanonback på allsvensk nivå!

***

* Hur lång startsträcka kommer Per Helmersson behöva innan timingen sitter?

Analys: Helmer gjorde en kanonmatch och verkar vara formtoppad redan nu. I så fall har VIK en kanonback i Helmer HELA denna säsongen.

***

* Kan Markus Kinisjärvi fortsätta visa förbättrad fart även när det gäller som tredjecenter?

Analys: Kinis gjorde en mycket stabil och lugn insats. Inte godkänd som tekare dock, tog bara fem av elva tek. (45 %)

***

* Kommer Kenneth Bergquist hålla som en produktiv spelare nu på ålderns höst?

Analys: Det är svårt för Bacon nu när det inte blir något spel i powerplay att producera. Vi får vänta att se, men Kenneth har ögonen på sig att han måste chippa in lite poäng med jämna mellanrum.

***

* Kommer det hålla i längden att ha en så renodlat defensiv fjärdekedja?

Analys: Jag tycker fjärdekejdan gjorde det bra, nu fick ju Frycklund hoppa in. Jonsson och Mårtensson suger mycket kraft ur motståndarna genom sitt frenetiska tacklade på allt och alla. Min uppfattning är att Mårtensson tar små steg framåt hela tiden i den offensiva spelet och även Jonsson. Vi får hoppas de fortsätter med det.