VIK-legenden Fredrik Nilsson om Tero Lehterä och vad Gulsvart behöver & mycket mer om VIK:s nya tränare inför Kristianstad och Södertälje
Lite mer om de nya coacherna som kanske i första hand ska verka som en länk i ”2024-kedjan”, som en brolösning in i framtiden så att den från början så positiva satsningen inte bryts redan nu.
Talade med VIK-legenden Fredrik Nilsson, coachade även VIK 2009-10, som spelade tillsammans med Tero Lehterä 1999-2000 i Jokerit. Nilsson var en toppspelare i det VIK som nog var den bästa upplagan i den gulsvarta historien med en serieseger i Elitserien 92-93.
– Tero är en schysst kille, som hade väldigt fina händer som spelare. Var inte den mest fysiska spelaren, men smart, säger Fredrik.
– Han är trevlig och avslappnad, har hört att han är en duktig tränare. Tror att han kommer att ställa krav, men kan givetvis inte hans filosofi idag.
– Däremot tror jag att det fortfarande är ett ”tydligare” ledarskap i Finland.
Vad behöver förändras i VIK tycker du nu med de nya tränarna?
– Oj, vilken svår fråga, mycket! Spelare som är kapabla att anta utmaningen, både fysiskt och mentalt. Sådana som klarar av att spela under press och är beredda att vinna utmaningen.
– Jag tycker truppen känns klen mentalt. Som lag måste de kunna bryta trender. De har spelat som en tvättmaskin.
– VIK behöver kunna bryta mönster genom att samtliga spelare exempelvis delar ut tre tacklingar under första fem minuterna i en period, alternativt att endast lägga ned pucken på deras vänsterback och alla går för det – har saknat sådant. Det har saknats försök att bryta spelmönster.
– De behöver ha spelare som leder verksamheten, samt en förstafemma som är en förstafemma (om du förstår). Sen behövs ett gäng spelare som kan stå upp mot de ”tuffa” spelarna i motståndarlagen.
– Men VIK gör ju nu ännu en förändring, vilket jag hoppas kommer leda till en positiv kurva. Detta behöver de för att fortsätta sin satsning mot SHL om de ska få med sig staden, sponsorer och fans.
– Både du och jag måste gå till jobbet varje dag. Men om du vill lyckas i ishockey måste du helt enkelt vara den som sticker ut och går vidare – alternativt tar ditt lag upp i seriesystemet. Annars kommer du alltid vara en allsvensk hockeyspelare (vilket inte är fel), men då ska du inte vara i VIK.
– Du måste fråga dig: ”Vad vill jag med din karriär, vart vill jag komma, hur vill jag att min framtid ska vara” men du måste inse att det kommer att kosta, säger Fredrik Nilsson avslutningsvis.
***
En som haft Tero som tränare säger att:
”Han är verkligen passionerad! Han har en hel del nya, annorlunda och intressanta sätt att se på livet och hockeyn. Han har en tydlig spelidé men har säkert fått tid att kunna förbättra sin ”playbook” efter att han fick lämna SaiPa.”
***
Nye andretränaren Sami Hirvonen är heller ingen duvunge och har meriter som huvudtränare i topplaget Tappara (och verkar även ha hett humör, dock 11 år gammal artikel):
Det blir väldigt spännande hur denna coachstil kommer påverka ett VIK där det nog varit (för) fritt väldigt länge. Sedan är ju (svenskar/spelare) ibland lite bortskämda och vana att passas upp på och få massor av positiv feedback hela tiden.
Någon sa att i ett hockeylag körde en spelare ner fälgarna på en bil vid en punka, och vissa kan knappt beställa en taxi och spara ett kvitto. Så nivån kan ibland vara lägre än vi tror, även om det såklart finns många undantag. Känslan är att i Finland är det inte riktigt så bortskämt…
Hur kommer dessa tränare reagera om en VIK:are tar dumma utvisningar och annat? Det lär ta hus i helvete på ett sätt som vissa spelare aldrig sett…
***
Fick även ta del av ett utdrag ur en längre djuplodande artikel från en snäll läsare som översatt, detta är bara valda delar om den filosofiske Tero Lehterä, i jag-form:
Publicerat i Iltasanomat 19/3, 2018.
Urheilulehti publicerade en intervju med SaiPas nya huvudtränare Tero Lehterä som väckte mycket tankar och frågor. Detta när tidigare jumbon SaiPa till allas förvåning var bland de åtta bästa i SM-liigas slutspel och mötte TPS i kvartsfinal.
”Jag (Tero) höll på att tanka bilen på en mack med billig bensin, när min gode vän Garth McBeth ringde mig. Det här är ungefär fem år sedan.
Garth hade tidigare varit scout åt Winnipeg Jets och hade följt vad jag gjort och mina tankar.
Han sa att jag lät precis som John Wooden. Mitt och hans sätt att tänka om saker och ting var tydligen väldigt lika. Alltså värden som hördes och syntes.
Jaha, John Wooden, legendariska basketcoachen alltså. Vad fint, tänkte jag. Sedan började jag forska lite om Wooden, leta efter litteratur. Jag letade efter Woodens böcker, men även såna som skrivits av många andra. Ända sedan dess har jag beställt mycket böcker utomlands, böcker som handlar om tränarfilosofier.
Som människa är jag inte likadan som Wooden var. Han var en mer konventionell person i samhället. Wooden levde strikt efter de värden som skapas åt oss i samhället. Men jag märkte att jag letade efter samma saker i mitt coachande. Repetitioner, fokus på skills, fysisk styrka…Jag hittade väldigt mycket likheter.
Det som fick ljuset att gå upp för mig var denna tanke av Wooden:
Success is peace of mind, which is a direct result of self-satisfaction in knowing you made the effort to become the best of which you are capable.
Jag förstod att många gånger sätts målbilder åt fel håll och man förstår inte vad målen betyder och kräver i praktiken. Vad kräver det här målet av idrottaren? Vad krävs av hela organisationen?
När man börjar attackera målet så är fokus för många på det allra största, när det i själva verket borde vara på den allra minsta detaljen som behövs för att någonsin kunna nå det där målet.
Jag har spelat med framgångsrika hockeyspelare. De har pratat mycket om resan, ganska klichéaktigt. Men inte många av dem har pratat om resan under resans gång. Då hade man redan varit i mål, ifall spelare lärt sig att uppskatta resan under resans gång.
Människan kommer alltid först
Människan kommer alltid först i min tränarfilosofi. Individfokus och själviskhet spelar en central roll. Min roll är att förädla dessa egenskaper. Förädlad själviskhet. Där har vi det.
Lagspel är till stor del förädlad själviskhet.
Som tränare måste jag kunna styra allt det mot klubbens och lagets bästa. Det gör jag genom att ge spelarna roller. Jag behöver inte slänga mig med något bullshit, några liknelser från krig eller annat skit. Jag förklarar för spelarna så att de förstår.
Lycka kommer inifrån. Därför måste man förstå att vara självisk. Det är kul.
Du kan göra bra saker åt andra, men kom inte och säg att det här gjorde jag för din skull. Var ärlig, du gjorde det för att det fick dig att må bra.
Man jag har inte råd att offra sex gånger så mycket tid på en spelare och samtidigt lämna fem spelare utan hänsyn. Då skulle jag vara orättvis. Utgångspunkten är ju att varje människa är lika mycket värd och varje människa måste ges chansen.
Varför skulle jag bära mer vatten till brunnen åt en spelare och mindre åt andra?
Vad gör den spelaren så mycket mer viktig än de andra? Och en sådan spelare är dessutom ofta den som inte är särskilt intresserad av hela grejen eller ens vill det.
Jag erbjuder alla samma verktyg. Men de spelare som vill allra mest, det är dem som jag viskar i örat hela tiden. De som jag märker inte vill eller bryr sig, de låter jag vara helt i fred. Då skulle jag investera i en dålig aktie.
Media och fans har naturligtvis sitt fokus på resultatet. Jag är intresserad av att göra saker långsiktigt. Det är klart att resultat göder vissa saker och i dagens samhälle är det inte så lätt att vara så stark att man kan sluta att bry sig om utomstående faktorer. Det är inte lätt att vara modig.
Därför måste man förstå att framgång börjar med att göra de små sakerna. Jag har försökt att förklara för spelare att inte hela tiden tänka på målsättningen, utan fokusera på de saker som leder fram till målet. Här kommer vi till Woodens tankar, att fokusera på de små sakerna.
Min första anställning som huvudtränare i SM-Liiga är en enorm uppgift. Till det hör speltekniska, fysiska och mentala aspekter och mycket annat. Och allt det där inkluderar en massa underkategorier. En sån helhet går inte att lösa snabbt.
Mycket hänger på tiden som vi har. Det finns vissa normer som en spelare måste kunna uppfylla för att kunna spela 60 grundseriematcher på den här nivån.
Nu märker jag att det för vissa spelare har kommit alldeles för mycket information på en gång. Och när det händer kan det bli ett bakslag. Allt hänger på inlärningssnabbheten. Jag måste alltid få informationen i så simpla former att även den som är långsammast på att lära sig får verktygen. Om någon inte fattar, då måste man tänka på hur mycket man måste backa bandet för just den enskilda individen.
Jag har utbildat mig inom sådant som egentligen inte har med det här arbetet att göra. Om vi vore i USA så skulle jag inte ha någon nytta av dessa kunskaper, för då fanns det redan egna killar i företaget som sköter just de bitarna. I Finland är dock resurserna som de är. De fysiska bitarna till exempel, de har jag fördjupat mig i rätt mycket. Jag har även inhämtat kunskaper om den mentala träningen.
Den största utmaningen som jag gillar med det här jobbet och som jag även hatar, är att göra upptäckter om sig själv. Varför gjorde jag så där? Varför sa jag så där? Det här jobbet handlar om kontinuerligt ifrågasättande. Det ger mig kickar.
Jag kan fördjupa mig i det här jobbet i timmar. Jag kan vandra runt i köket i två och en halv timme, skriva ner saker dels på taktiktavlan, dels på papper. Och rätt vad det är så går det upp för mig att jag skulle ju hämtat min dotter för en halvtimme sen.
Ibland läser jag det som skrivs i sociala medier. Jag gör det bara för att någon annan tänker så annorlunda om saker än jag. Jag försöker att förstå hur de andra tänker, och varför de tänker så. Jag gör det för att det ska vara lättare för mig att vara här.
En spelare måste förstå vad man gör, hur man gör det och varför man gör det. Jag vill hjälpa spelaren i dennes prestation. Jag vill att han lär sig att göra iakttagelser om sig själv. Att lära ut det här ger betydelsefullt innehåll åt en spelare. Då lär han sig att se var han ligger på riktigt. Och i bästa fall accepterar han den verkligheten. Så att man inte gör sig till halvgud eller är för hård mot sig själv. På så vis kan man undgå pressen, när man kan observera och bearbeta saker.
Det görs ju naturligtvis inte i en handvändning. Det är riktigt svårt. Ibland känns det som att insikt är lätt, ibland känns det som att jag är helvetiskt dum.
Det har sagts till mig att spelare, i synnerhet unga spelare, gillar mitt sätt att coacha. Men jag är ingen guru. Jag är bara på en resa, gör iakttagelser och jag gillar det.
Jag hamnade i tränarbranschen när Jukka Holtari frågade mig till Esbo för att bli Jussi Ahokas andretränare för B-juniorerna. Jag hade precis avslutat min spelarkarriär, sista matcherna spelade jag i Danmark.
Min kollega Pekka Virta sa häromdagen, att det här borde vara roligt. Det är ganska bra sagt. Det här är ett roligt spel. Jag gillar att hjälpa de där killarna. En spelares ansikte när han äntligen lyckas med något som man tränat på länge? Och om det dessutom händer under en match – det ansiktsuttrycket!
Det känns som att någon trycker en stor check i din hand. Den checken sätter jag sedan i min innerficka. Som juniortränare hann jag få rätt många innerfickor proppfulla med virtuellt cash.”
Verkar vara nåt knas på sidan. Går inte att se läsar komentarerna.
Ha, nu när jag skrev så kom dom fram!
Läste precis VLT’s rapport från dagens träning, verkar inte som Salminen får nån räkmacka i laget precis.
Kanske finns nån gammal historia dem emellan. Ska iaf bli otroligt intressant att se matchen imorgon.
Finns ju en historia mella Salminen och NJ dock… Han kanske är på väg bort
Klockren analys av Fredrik Nilsson att VIK är klena mentalt. Jag tror tyvärr att den mentale tränaren har ett ansvar här, konstigt vore annars. Och jag har sagt att man borde kicka den mentale tränaren som inte bidragit alls till att stärka spelarnas mentala styrka, snarast verkar han bidragit till att de blivit veka. Naturligtvis är det orättvist att såga den mentale coachen utan att ha mer insikt i vilken roll personen har, men det räcker med att observera hur spelarna inte klarar av att fokusera på uppgiften och håller på med annat skräp som leder till utvisningar. Hoppas att det finns några modiga spelare som vågar gå i bräschen nu för att vända detta läge.
Jag satt bakom VIK båset senast mot AIK!
Något som slog mej var vilka korta byten spelarna gjorde! Ibland bara 15-20 sekunder och
ofta två kedjespelare när den tredje tog in pucken i anfallszon! Så fick vi omställningar emot oss och aldrig något tryck på AIK!
Någon mer som observerat detta?
Kan det ha med självförtroendet att göra?
För övrigt anser jag att fansen bör få klarhet i PBs vara eller inte vara!
Jag har inte tagit tid men bytena känns korta. Ofta byter man när man skall gå till anfall och motståndaren får initiativet igen. Eller så byter man via burskydd. Det gör att även motståndaren kan byta i lugn och ro och sen ställa upp med alla sina spelare på rätt sida.
Och ibland byter backarna mitt under anfallet. Forwards kastar en puck bakåt men det finns ingen back där och pucken går ut ur anfallszon. Otroligt irriterande. Allt tyder på att man blir trötta fort, alternativt är rädda för att bli trötta. Tränarna kanske har tjatat om korta byten.
jag är en av dom som tyckte vi skulle haft kvar pannan dels för jag tyckte han och z gjorde mycket rätt när dom tog ås upp ur ettan. Sen för jag ville att han ska få den tiden som behövs för att verkligen få sin ide att sitta. Har också varit räd att vik ska bli som Hv där man har byt 9 tränar senaste 9 åren och inget värkar fungera. men när jag läser Tero Lehterä filosofi blir jag riktigt positiv jag bara hoppas att alla förstår att dom kommer behöva tid nu att genomföra det och inte sätter igång en skitstorm igen ge det den tiden som behövs nu för rom byggdes inte på en dag som att säga. Sen hoppas jag verkligen att vi vänder på skutan nu och ger allt..
Mycket spännande, Mikael!!
Patos e. Pathos:
Att nå fram till åhörare genom att väcka starka känslor hos dem. Företrädesvis genom egna exempel. Samt därigenom då påverka dem och skärpa deras insikter och inställning.
Således höjs engagemanget, lusten, hoppet och längtan efter att göra det som diskuteras.
Hur en tränare vill påverka, eller styra sina spelare, genom att visa vägen i olika exempel. ”What were You thinking?”
Att gå i bräschen för något nytt.
Så – först genom att tala om delmålen, på individuell nivå kopplat till lagets övergripande mål, och krav, skapas nya möjligheter till genombrott. Först när det efterlevs kanske det händer något nytt.
Att våga komma ut ur sin komfortabla zon och så vidare.
Att skapa nya genombrott. Samt bryta negativa trender. Det är det som gruppen vill, både som grupp, men också på varje individs nivå.
Hur man kan göra det visar Fredrik Nilsson väldigt målande, och slagfärdigt!
Genom att hylla uppnådda delmål, så skapas en ny trend, där man kan tro på att man är vinnare. Man måste fokusera tillräckligt på det positiva som uppnås, även om laget just har förlorat. Det är mycket att tänka på här.
Mark Messier – den enda lagkapten som vunnit Stanley Cup för 2 olika lag. Han talade ofta om att alla de andra i gruppen var vinnare och att det fanns en anledning till varför de skulle vinna. Messier ska ha blivit utsedd till NHL’s största ledare genom alla tider.
Finsk landslagshockey har firat mycket triumfer genom sin smarta kontringshockey. OS-vinnare för första gången i Kina nyligen. JVM vinnare 3 gånger de senaste 8 åren, och totalt 5 vinster. Sverige har bara lyckats vinna 2 gånger sedan 1981.
De (Finland) ser ut att vara de som har förbättrat sina resultat, och har en starkare trend än just Sverige de senaste åren.
I övrigt – några olika exempel för att t.ex. höja kompetensen eller skapa olika trendbrott.
https://simplifaster.com/articles/insight-into-ice-hockey-high-performance-with-jordan-troester/
https://www.stack.com/a/russian-hockeys-secret-training-weapon/
https://www.competitivedge.com/mental-toughness-tips-ice-hockey/
Intressant och spännande filosofi av nye coachen. Men jag har å andra sidan sagt detsamma om både Paananen och Filander.
Apropå Freddan:
https://www.vlt.se/2016-03-25/forre-storstjarnans-djupa-vik-besvikelse
Glöm aldrig vem som gnällde in Z som sportchef.
Nu när allt suger är det lätt att glömma att Z å Pannan faktiskt tog oss tillbaka till HA på en säsong och sen gjorde lite vin av vatten med tredjeplatsen och ett kval där vi vann alla matcher utom den mot Leksand.
Jag tycker att Z och Pannan var 100% rätt just då med många lokala spelare och ett lag utan större förväntningar på sig.
Felet var att man inte bytte tränare och sportchef efter andra säsongen i HA då VIK var påväg bakåt i utvecklingen. Precis som att vi behövde bättre spelare behövde vi nya ledare på alla punkter.
Lätt att vara efterklok men många var väldigt kritiska till när Z och TP fick nya kontrakt och med facit i hand var det där det gick åt skogen.
Att en klubb som BIK går ut och säger att en tränare bara ska vara hos dem i 3 säsonger är nog nått att fundera på.
Precis, en riktig tok. Som att gamla VIK-spelare med självklarhet skulle bli priviligierade resten av livet.