Intervju backtalangen Alexander Lindelöf: “Vill vara en ledande spelare och bjuda publiken på några fina baljor”

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Till nästa säsong kommer VIK göra en helhjärtad och spännande satsning på många yngre spelare från egna leden. En av de mest talangfulla backarna är Alexander Lindelöf (som numera inte använder dubbelnamn).

20-åringen gjorde 1+1 och hade +3 på 15 matcher i A-laget. Den med gott minne vet att både assisten och målet i A-laget lovar mer, då passningen var en sådan där härlig flippmacka (som bara de med riktigt fina händer kan) som landade på bladet. Målet var en projektil i krysset mot Asplöven.

Varför blev det hockey för dig från allra första början?

– Jag kommer från en familj som är väldigt idrottsintresserad, både min mamma och pappa idrottade men inte på någon hög nivå. Och så har jag två äldre bröder som båda spelade hockey. Jag följde ofta med på deras träningar och på den vägen är det.

Vilka är dina förebilder?

– Jag har alltid sett upp till mina två äldre bröder (varav en är EM-spelaren i fotboll, Victor). De har betytt väldigt mycket för mig under min uppväxt. Vi försöker ge varandra lite olika tips hur man ska tänka med vissa saker osv. Vi vill alltid pusha varandra framåt.

– Hockeymässigt tycker jag om Gabriel Landeskog trots att han är forward. Han är en fantastiskt bra hockeyspelare och som alltid ger 100 % och tar laget före jaget. Sen tittar jag mycket på hockey och försöker studera olika backar för och se hur de arbetar ute på isen. Både offensivt och defensivt.

Hur beskriver du dig själv som människa?

– Som människa skulle jag beskriva mig som väldigt seriös i allt jag gör, lugn och ödmjuk med båda fötterna på jorden. Som alltid vill alla väl.

Hur beskriver du dig som spelare, styrkor och förbättringspotential?

– Jag är en back som gillar att följa med upp i anfallet och skapa mycket framåt och göra skillnad i offensiven. Men samtidigt vara bra defensivt och inte släppa till några farliga chanser bakåt. Jag vill göra jobbet fullt ut åt båda hållen.

– Mina styrkor på isen skulle jag säga är att jag är placeringssäker, har bra spelsinne, teknik och skott.

– Det jag främst vill förbättra är de tre första skären i åkningen. Så man snabbt kommer iväg från sin spelare eller ikapp.

Hur beskriver du din resa från J18 i VIK nu till debut i A-laget?

– En fantastiskt rolig resa. Där jag haft en bra utveckling för varje säsong som gått och lärt mig oerhört mycket på vägen av vad det handlar om för att komma någonstans med sin idrott.

– Mitt mål har alltid varit att få spela för A-laget, och jag har alltid haft delmål på vägen för att ta mig dit. Det är en dröm man haft sen man var liten att få representera sin moderklubbs A-lag.

Hur beskriver du din senaste säsong?

– Förra säsongen för mig var en mycket bra säsong. En säsong som jag kommer ta med mig in i nästa säsong och bygga vidare på. Jag utvecklades enormt både som person och spelare.

– Jag fick oerhört mycket hjälp av både Filander och Appelgren och resterande i tränarstaben, plus Paananen och “Fagge” (Patrik Fagerlund) i J20. En oerhört utvecklande säsongen för mig helt enkelt.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hur upplevde du skillnaden mellan J20, Allsvenskan och Ettan?

– Skillnaden mellan J20 och Allsvenskan är att allt går mycket snabbare, alla är större, starkare och spelet är mer uppstyrt än vad det är i J20.

–  I J20 är det mer tuta och köra utan tanke och i Allsvenskan måste man alltid vara bra taktiskt eftersom alla är så skickliga. Ettan är mer som J20, det kändes som det de fyra matcherna jag spelade där (Åker/Strängnäs).

Vad tänker du inför kommande säsong och vad är din personliga målsättning?

– Kommande säsong kommer bli fantastiskt rolig. Vi kommer bli ett lag som alltid krigar och sliter och aldrig ger oss och vi ska vara ruggigt jobbiga att möta.

– Min personliga målsättning är att vara en ledande spelare som alltid göra det bästa för laget, och bjuda publiken på några fina baljor (skratt).

Vilken typ av back gillar du att ha bredvid dig?

– Jag gillar att spela bredvid en back som är mer defensiv. Eftersom jag är mer en offensiv back, och då kan man kompensera upp varandra bra.

Hur laddar du en matchdag?

– Under matchdag så går jag upp i en bra tid, käkar en rejäl frukost och sen gör någon form av aktivitet, jogg eller lite morgonvärmning på is. Sen hem ladda och äta lunch och dricka mycket vatten, och efter det en “pre-game-nap” (tupplur). Sen något lätt mellanmål innan jag åker på samling.

Vilket är ditt bästa minne från karriären hittills?

– Mitt bästa minne hittills i karriären är nog mitt första mål i Allsvenskan borta mot Asplöven. Tyvärr så hjälpte de inte så mycket, men nu i efterhand kan man glädjas åt det.

Hur var skillnaden i spelidé och för dig personligen då Filander slutade och Appelgren tog över ifjol?

– Spelidén var i stora hela densamma, men när det blev tränarbyte så blev det skillnad på lite smådetaljer. Med Filander skulle vi överbelasta i egen zon direkt och med Appelgren avvakta lite och läsa av spelet men sedan överbelasta vid läge. Det var inte så stor skillnad, så för egen del så funkade båda bra för mig.

Vilka unga spelare i J20 vill du flagga för lite extra som fina talanger?

Gustav Lindberg (född 99) är en talang med fina händer och bra spelsinne. Han ska man hålla ett extra öga på. Han var med oss och spelade mycket i J20 förra säsongen och gjorde det riktigt bra. Eric Berkerud hade en riktigt bra säsong, han ska man också hålla ett öga på.

Något annat du vill nämna som är viktigt?

– Alla fans betyder så mycket. Med Ert stöd på läktaren höjs vår prestation. Vi kommer göra allt som står i vår makt för att ni ska få se grym hockey i ABB i vinter, säger Alexander avslutningsvis.

pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://41.media.tumblr.com/83c9494099d04637adcc3a57e46100a6/tumblr_o2nuje6YTJ1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}
xyz_smap:
1

Tweets

Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin stora HA-genombrott skulle komma 21-22 i KIK. Men tji fick jag=Molldé…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Trodde o hoppades då att Lusths mentorskap skulle leda till liknande…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Ja, under Lusths mentorskap hade Joel Persson en (poäng)magnifik KIK-…

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto