Underkänd premiär mot Djurgården då PP, BP och disciplinen åter floppade – men några ljuspunkter i 5v5, Svenssons ”Gretzkyassist” & Lunsjös volley

Anton Svensson stod för en "Gretzkyassist" - men det blev förlust. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK föll med 5-3 borta mot Djurgården i den allsvenska premiären inför 8094 (utsålt) på Hovet under fredagskvällen.

Matchen inleddes i högt tempo och inget lag fick riktigt kontroll på händelserna. Men sedan tog – en helt ur gängorna – Daniel Gunnarsson en huvudlös tvåa i anfallszon efter sex minuter. Salminen dukade upp snyggt, men Gunnarssons nya ickeavslut slutade istället med en odisciplinerad tvåa för den så meriterade backen.

I efterföljande PP nätade Olle Liss, som åter konstant fick oceaner av yta mot Paananens VIK. BP-specialisterna Jesper Johansson, William Wikman och Niklas Rigelius saknades verkligen denna match då DIF:s PP var 60-procentigt (!).

Sen kom nästa osmarta utvisning då Jansson som – för ofta – tokjagade bakom eget mål och skickade in Krüger in i sargen. En NHL-spelare borde dock ha mycket bättre balans än så.

Domarna, hittade fem minuter för det efter videokoll, som max var en tvåa.

I nästa PP nytt mål och 2-0 DIF och även 3-0 inom någon minut. VIK havererade åter således direkt gällande disciplinen, inget har blivit bättre där.

VIK hade dock bra ett PP som Frycklund styrde men alldeles för mjuka avslut av Kokkonen och Bergman i magplattan. Åter gjordes en oprövad motståndamålvakt till ett monster.

Ett snabbt och ganska bra DIF bjöds alltså på en enkel förstaperiod och 3-0, alla mål i PP. Knappt inget spel i 5v5 i första, 3-2 chanser där till DIF och således relativt jämnt där.

Starkt att VIK tog över i 5v5 en liten bit in i andra perioden. 7-5 chanser till VIK 5v5 i andra. Det bjöds på en straffräddning av JG som höll kvar VIK i matchen. Annars var inte JG riktigt sig själv utan verkade obekväm i nät, lite som i början av förra säsongen.

3-1 kom efter 27.19 via bra jobb av Kangas och ett riktigt konstmål på volley av målmaskin Lunsjö. Nu har Lunsjö 39+31 för 70 poäng sina senaste 88 matcher och måste såklart in i PP och upp i hierarkin.

3-2 efter ett riktigt Gretzkypass av Svensson till Jardeskog. Oj vilken passning! Den assisten av Svensson från position bakom mål var den vackraste på oerhört länge i VIK-land efter 28.05 och VIK var nu riktigt på gång.

Cheek brände jättechans i PP efter retur på egen styrning. DIF drog nog på sig mjölksyra efter sin tokåkning i första. Zetterberg och Frycklund (ny macka Salminen) brände frilägen.

I tredje perioden lyckades den speedige och företagsamme Speers fixa ut inte mindre än två djurgårdare inom loppet av 11 sekunder. VIK fick således ett nästan två minuter långt 5-mot-3. Då ska det vara mål – helt enkelt.

Men VIK:s spel med två man mer floppade ut rejält då pucken gick alldeles för sakta i den specialgjorda PP-enheten med Salminen, Frycklund, Lindelöf, Cheek och Z. Både Frycklund och Salminen hade lägen men var inte tillräckligt programmerade att skjuta direkt.

Sedan kom 4-2 då Kokkonen nog kunde jagat hem bättre, då alla såg att Liss tog position centralt ett halvår före det matchavgörande målet efter 45.22, precis efter VIK bränt sitt långa 5-mot-3.

Sedan gick Bergman (eller vem skulle tagit gubben?) bort sig på en tekning och 5-2 efter 51.47. 5-3 i PP på en retur av en annars väldigt blek Kokkonen.

VIK kom aldrig riktigt upp i tredje och chansern i 5v5 slutade 3-2 till Djurgården, dock 5-0 PP-chanser till VIK.

SAMMANFATTNING

Paananen måste få ordning på disciplinen, PP och BP annars kommer säsongen och satsningen åter kraschlanda. Samma visa som ifjol.

Denna mardrömsstart i första perioden satte verkligen allt mer på sin spets direkt för VIK-coachen. Detta då alla påmindes om det usla PP:et och disciplinen mot Björklöven som gav en tidig exit ur slutspelet i våras.

Nu finns inga ursäkter kvar och Paananen måste få ordning detta nu. Coachen behöver också få ordning på ett BP som verkligen som sagt saknade spetsarna från ifjol.

Dock var det åter bra i 5v5 där chanserna slutade 11-11, trots Djurgårdens drömstart som de kunde segla på. VIK under Paananen har verkligen tydliga styrkor och svagheter.

Paananen måste få ordning på Daniel Gunnarsson också. Köpingssonen var riktigt svag med smått makabra 1-6 i NP med puckdräll och två väldigt dåliga utvisningar. Faktiskt var Gunnarsson så svag att det borde bli läktaren i Tingsryd nästa match.

Då kanske Gunnarsson och andra inser att VIK nu inte kan såsa bort 10-20 matcher inledningsvis, som Gunnarsson och andra gjorde ifjol. Paananen måste nu stå upp vid sitt ord att de bästa ska spela.

Speers klart bättre igen med hela 9-1 i NP. Kanadensaren slet föredömligt, vann puckar och har inga problem med tempot. Men fortsatt poänglös och fortsatta frågetecken för precisionen i avslut, även om de svaga avslutande träningsmatcherna verkar vara ett minne blott.

Frycklund (11-2 NP) drev tillsammans med Skedung (7-2 NP) spelet bra från mitten. Bergman och Lunsjö åkte bra och skapade sår i DIFs försvar med sina olika styrkor.

Salminen matade inledningsvis åter flera smärre drömpassningar ”i det tysta” och landade på 8-3 i NP. Finländaren tröttnade dock lite och skottet lyser med sin frånvaro. Men i Salminen har VIK verkligen en första klassens playmaker som ofta bland annat hittar backar på blå. Men tyvärr sprakar det inte om VIK:s backsida just nu.

Vi förväntar oss mycket mer av Kokkonen (2-2 i NP), men #88 nätade till slut i PP. Cheek lite ojämn i passningsspelet och kom inte till riktigt i kedja med Speers och just Kokkonen.

Zetterberg (3-1 i NP) behöver nog spela ifrån sig pucken snabbare i PP. Detta så VIK kan få igång många snabba enklare passningar och positionsbyten för att öppna upp. Nu blir det så att Z & Co. fortsatt suger på pucken för länge vilket gör det enkelt att försvara.

Lindelöf (2-0 i NP) var äntligen felri i egen zon, men det behöver hända lite mer offensivt. Bohm (4-2) är jämn och sliter på, men ibland känns det som backveteranen har lite kort klubba? Även om situationer löser sig bra för det mesta för #33.

From var 13:e forward och fick några få byten och drog på sig en tvåa, spelade inte mycket efter det. Wiberg petad som en ”healthy scratch”. Lite frågan hur länge From står ut med detta? Parkkonen var sjundeback (några ströbyten) och Göransson ej ombytt. Ganska väntat.

Nu får vi hoppas att detta var ett olycksfall i arbetet och att VIK kommer ut disciplinerat och redo att spela i 60 minuter i Tingsryd på tisdag.

PUCKLIGAN

5 Mikael Frycklund

4 Alexander Lunsjö

3 Anton Svensson (tack vare assisten vid 3-2)

2 Blake Speers

1 Isak Skedung

18 svar

 1. Örjan skriver:

  Misslyckas VIK rejält den här säsongen
  Så gör en Rögle då
  Rensa ut i organisationen runt laget
  Dom kan inte ta VIK till SHL tyvärr
  In med folk utifrån måste bli ett slut med släkt och vänner en gång för alla
  Är alldeles för mycket sånt i VIK
  Och så trött att höra Z år efter år säga
  Det är tunnt på marknaden efter det vi letar efter
  Och jag har en ” peng” över utifall det dyker upp något intressant under resans gång
  Man frågar sig hur ex BIK Karlskoga får ihop ett topplag år efter år och tror dom har en betydligt mindre budget än VIK

 2. johan skriver:

  Många kloka insikter och synpunkter om premiärmatchen mot DIF, några till.

  1. PP-effektivitet, Dif tre mål på fem vik-utvisningar (ok att det även var en femma). VIK ett mål på fem DIF-utvisningar. Måste bli bättre effektivitet.

  2. PP-formationerna, håller med om bristande puckhastighet och dålig puckmottagning, behövs mer direktskott. Har man blivit utvald till PP, kan man ej bytas ut. Här råder inte tränarnas ord att förtjäna platsen. (Är som Svenska Akademins ledamöter, vald på livstid).

  3. Positivt från matchen är fjärdekedjan!!! De vinner sin del med 1-0 i 5-5-spel. De skapar bootsen som någon skriver med sin forechecking med Aronson och Kangas uppoffrande spel som gör det möjligt för Lunsjö att göra sitt konstmål. Till ”bitter”, Kangas räcker nog till!!!

  4. Om nu Svensson blir belönad för sin assist, varför inte belöna de övriga i fjärdekedjan eftersom de genererar energi till laget med sitt arbete!!!

 3. Misse skriver:

  •Inte alls imponerad över DIF som lag igår. Spetskompetensen, om de inte har otur med skador, kommer dock ta dom högt upp i tabellen. Saknas bredd. Av vad jag såg igår så skulle Västerås mala ner dom i bäst av 7 matcher.

  •PP i 5vs3 var sorgligt. Pucken måste gå snabbare och lite mer jävla anamma och desperation. Fungerar faktiskt även med skitmål i den spelformen. Vinn kampen framför mål.

  •En målskytt av rang borde ligga högt på Zätas önskelista. Lunsjö måste ha en plats högre upp i hierarkin. Gärna på Kokkonens bekostnad. Kokkonen måste bevisa att han hör hemma i top6. Det gör han inte just nu. Hoppas dock han kommer igång under säsongen. Lunsjö borde iaf på förhand kunna skapa bättre kemi med Salminen och Speers. För Cheek måste tamejfan lira med Frycklund – Zäta jr. Bättre dynamik på dom kedjorna i förhand. Z’a – Frycklund – Cheek och Salminen – Speers Lunsjö.

  •Speers måste också upp ett snäpp offensivt för just nu känns ett byte med Skedung inte långt borta. Dessutom hade jag gärna sett Speers mellan Svensson och Bergman. Hade nog kunnat bli riktigt bra.

  •Jag är en hobbytyckare. Men DG har fått chansen i PP i över en säsong nu utan nåt vidare resultat. Kedjekonstellationerna känns osynkade. Är det nån mer än mig som börjar tvivla på Pannanens hockeyöga? Har alltid gillat den människan, men i en satsning mot SHL kanske han inte håller måttet? Tänk er tex en sån som Karlin i Västerås bås. Hade det gått bättre eller sämre då?

  • Bo skriver:

   Väldigt bra skrivet.

   Jag tror faktiskt inte att hockeyögat är fel hos Paananen utan att han och Z har ”lovat” vissa spelare speltid i vissa formationer innan säsongen. Känns inte alls som att alla tävlar på samma villkor om platserna och det blir nog deras fall om de inte ändrar på den inställningen omedelbart. Varför fortsätter man annars med tex DG i PP, har ju inte funkat på 9 matcher nu.

   Kolla Gunnarsson och Jansson förra säsongen. Låg båda på ca -10 redan i november men de fick fortsatt spela mest i laget. Vissa spelare klarar man helt enkelt inte av att bänka och det kan kosta jobbet i slutändan.

 4. PatrikH skriver:

  Ja, det är bara att hålla med om de flesta kommentarer. Jag var mäkta besviken på Gunnarssons insats igår. Har svårt att förstå vad det beror på? Han verkar inte bekväm och lugn i spelet och fattar felbeslut på felbeslut under stress.

 5. Karl skriver:

  Z och Paananen verkar ha la lovat vissa spelare speltid i olika formationer och spelmoment innan de skrev på och nu verkar det vara omöjligt att ändra.

  Daniel Gunnarsson har ingenting att göra i PP eller i boxplay, kanske inte i VIK alls. Förmodligen har han dock högst lön bland backarna men han verkar helt opetbar. Han ska Max spela 5-5 i ett HA lag som jagar uppflyttning. Skrämmande dålig igår.

  Kedja 2 levererar inte och Lunsjö knackar på dörren. Där har man nog lovat samtliga spelare (Kokkonen, Speers och Salminen) en topproll i 5-5. Cheek måste tillbaka till 1 kedjan omedelbart för nu har man 2 kedjor som inte funkar. Kokkonen borde få lira i 4 lina som han faktiskt gjort sista åren ett tag och visa varför han bör spela i andralinan istället för att får spela på någon sorts löfte.

  Men att flytta om Gunnarsson och Kokkonen efter prestation blir nog svårt. Alla spelare verkar inte konkurrera på samma förutsättningar.

 6. Robba o Tobbe skriver:

  Vik går aldrig upp med jimmie och Z sr.. För mycket inkompetens. Slutar 5-6a i serien och ut i kvarten.. Det gamla vanliga.

 7. Jan Malmberg skriver:

  VIK behöver spelare som Olle Liss((målgörare)
  Men det kan man ju bara drömma om.Kommer väl aldrig hända att VIK gör 3 raka mål på straffar som AIK gjorde på MODO. Möjligt om Lunsjö får lägga dom. Det var inget turmål han gjorde med en backhand volley (bollsinne). Sist satt straffen i högra krysset på Kruse för att han tätade femte hålet!

 8. På plats skriver:

  På Hovet på plats ikväll. Bra uppslutning bland oss gulsvarta fans (men hade önskat 100 till). Första perioden spel 3/4 mot 5 i 15 minuter typ. Funkar inte. 0-3 i baken. Vi kan skylla på att domaren föll för hemmatrycket, delvis sant men disciplinen måste bli bättre (Jansson, men jag gillar att han trycker på fast fel sida av rinken där DIF fansen står). Andra perioden helt i VIKs favör, ägde 5-5 spelet, snabbare rör och raka pass och med boost av 1-3 målet. Matchen ”avgjordes” i 3e då det stod 2-3, men uselt PP och DIF gör 4-2. Sen parkerade DIF bussen. Lite negativt skrivet av VIKs insats ikväll, så illa var det definitivt inte. Seriepremiär, värsta motståndet borta, dryga 8000 på läktarna. Vi slår DIF hemma.

  • Mathias skriver:

   Tycker det var bedrövligt jag, hade inte Lunsjö gjort ett turmål (vilket han inte gör om på 100 gånger av 100) så hade Djurgården vunnit med både 7 och 8 – 0

  • Matte skriver:

   ”På plats” jag håller med dig till 100%!
   Förutom dålig disciplin och några onödiga utvisningar i första perioden gjorde VIK en bra match. Ett par spelares insats kan ifrågasättas och kritiseras – men att måla allt i svart tycker jag är helt fel!
   Men tyvärr, många VIKare är extrema medgångssupporters, då blir allt svart eller vitt.
   Djurgården borta är sannolikt en av de svåraste matcherna i årets serie. Att förlora med 3-5 – med hög spänning och läge att kvittera i sista perioden… det är väl ungefär vad som är realistiskt att förvänta sig…

 9. Bitter skriver:

  ‪Lunsjö måste upp i hierarkin, bortkastat med den enda målskytt vi har i en fjärde kedja. JG måste bli bra mycket bättre om det här ska funka. Gunnarsson kan fylla på vattenflaskor. Sorry, men Kangas räcker inte till. Instämmer fullständigt med analysen av Lukas i PP, usel. För övrigt var det Bohm som var ute å köpte korv vid tekningen. Av nyförvärven var det mellanmjölk, känns absolut inte som nått lyft från förra säsongen. Hoppades att det odugliga spelet under träningsmatcherna var pga just träningsmatcher… ser dock ingen ljusning efter premiären.

 10. Christoffer Franzén skriver:

  Skönt att man inte är ensam om att Gunnarsson borde petas i nästa match. Bedrövligt ikväll rent ut sagt!! Man jag tvivlar på att snälla Paananen sätter ner foten.

  • Kaj skriver:

   Gunnarsson hade svårt i så många olika moment också, svag på offensiva blå, svag framför eget mål. Vågar inte avsluta och 2 helt onödiga utvisningar.

   Att ha honom i PP just nu är ett skämt faktiskt, PP2 har ju inte funkat på 9 matcher nu.

 11. Örjan skriver:

  Bedrövligt PP
  Tar skott i fel lägen
  Och tycker Linderlöf är bedrövlig i PP
  Kanse skulle bänka Gunnarsson några matcher och markera redan nu
  Sen ta av Jansson kaptensrollen
  Tror han vart bättre hockeyspelare då
  Är många som blivit kaptener och blivit sämre spelare då
  Och sätt ner Zetterberg i fjärdekedjan och in med Wiberg eller Lunsjö där
  För han får inte ut mycket i fem mot fem spelet tycker då jag
  Och Z måste vaska fram några klassbackar plus ett par riktiga målskyttar
  Annars harvar VIK kvar i allsvenskan många år till
  Visst första matchen men tror den här säsongen tror jag varje poäng är livsviktig
  Och blir ingen lätta match hemma nästa helg
  Östersund vann på straffar mot Södertälje

 12. Olle skriver:

  PP måste bli snabbare. Pucken måste gå mycket fortare och flera olika pp varianter behövs!

 13. Mathias skriver:

  Ser fram emot Gunnarsson på läktaren i nästa match, Jansson kan också få sitta där. Är det någon gång på säsongen man ska visa att dom bästa ska spela så är det i en match två mot ett Tingsryd.

  Finner inga ord på hur besviken jag blir på denna satsning redan nu om det är fortsatt förtroende.

  Handling väger mer än ord.
  Pannan får gärna träna annars ett Tingsryd eller Vita hästen nästa säsong.