Paananens lagmaskin åter vass då det gällde och särskilt Benker & Myrenberg glänste mot Vita Hästen i sista matchen med publik?

Trots allt riktigt färgsprakande och ljudligt på läktarplats.

 

Efter många om och men blev det nedsläpp med publik i slutspelspremiären på onsdagskvällen. VIK plockade fram mycket av sitt bästa då det gällde som mest hemma mot Vita Hästen och vann med 5-2.

Det var bra tryck på läktaren och isen trots allt virussnack innan match. Jimmie Jansson utsågs före nedsläpp till årets MVP av VIK Support. Välförtjänt för den eldige och målfarlige backen.

VIK kom ut med helt annan intensitet första tio och Hästen hade inte mycket inledningsvis. Wikman styrde in 1-0 redan efter 1.17 efter ett skott från Källström. August Nilsson har verkligen tagit sig på sistone och hade en fin uppåkning före 1-0 och blir som ett nyförvärv till nästa säsong.

Sedan lite mer Hästen som skapade heta chanser efter en del rejält slarv. Tessier klev fram och satte ett klassmål i bortre på en spelvändning fram till 2-0 efter 16.34.

Myrenberg var riktigt het och stod för en otrolig räddning då Hästen kom 2-mot-0. Leduc och Åkerström slarvade men Myrenberg tog de frilägena också.

Zetterberg fixade ett PP och VIK var även bättre i den spelformen denna afton, dock ingen utdelning. Tessier dukade upp för Benker, men miss. Fredrik Johansson höjde direkt klassen på fjärdekedjan och VIK-legenden gav Eriksson en jättechans, men bom.

I slutet av första forecheckade Zetterberg starkt och fixade ett fritt läge för sig själv, men bom. I slutet brände Benker en kontring, men utdelningen skulle komma för den gänglige och store chansskaparen.

Hästen började klart bäst första tio av andra perioden. 2-1 överrumplade en annars strålande Myrenberg i PP efter 24.38, inte alls orättvist. Förutom ett lysande förarbete av Åkerström till Hertzberg var det bara Hästen inledningsvis av andra.

Jansson var näste toppback att slarva i egen zon och det gav Hästen en ny jättechans. Ehnrberg fixade ett PP och VIK var äntligen bra i PP men Benker missade ett lätteläge.

Benker klev dock sedan fram stort och fintade iskallt sig in framför mål och satte 3-1 efter 36.05, ett riktigt klassmål. VIK kom mer mot slutet av andra. Sist Hästen var här tröttnade de i sista, samma nu efter deras anstormning bitvis i andra?

Svaret på ovanstående fråga blev ja. De som oroat sig för VIK:s kondition blev rejält lugnade i tredje då VIK tog över spelet och skapade massor av heta lägen. Redan från första bytet visade VIK att man inte skulle ge gästerna luft.

Öhrn friställde Nilsson och Tessier missade nästan öppet mål. 4-1 låg Benker bakom med en strålande passning som gav Lunsjö snudd på öppet kasse efter 42.24.

Benker var oerhört vass afton och serverade även Bergman en fet chans men en bra räddning av Lundström. Wikman hittade in till Skedung och 5-1 hängde i luften.

Istället valde Lunsjö en svår väg i egen zon, tappade puck och blev utvisad. I efterföljande PP styrde Hästen in 4-2 efter 56.11 och viss nerv. Men VIK spelade stadigt och Freddan J. var iskall då han serverade Eriksson fri vägen mot Hästens tomma kasse, men pucken satt i stolpen. Dock kunde Jesper Johansson vispa in returen och 5-2.

Hertzberg kostade på sig att missa en lam straff i slutet, dock bra prestation att skapa det friläget för playmakern som har svårt att göra mål utan Tony Mårtensson.

SAMMANFATTNING

De som behövde leverera levererade. Myrenberg stod för många lysande räddningar och var 93-procentig. Klart bästa kedja var Tessier mellan Benker och Lunsjö. Där verkar det som VIK äntligen har fått fram en riktig förstakedja, sent omsider.

Lunsjö var åter riktigt bra och vi kan konstatera att Paananens val att sätta in 23-åringen i förstakedjan varit en formidabel succé. Idag blev det 1+2 och sedan Lunsjö sattes i denna kedja är forwardens facit hela 4+4 på bara fem matcher.

Benker gjorde en av sina bästa matcher någonsin precis när det gällde som mest. Sånt är alltid lika imponerande. Tessier drev spelet från mitten som vanligt på bästa sätt med många smarta pass och ett strålande skott vid 2-0.

Även Öhrn och Zetterberg slet riktigt bra i den nya ”andrakedjan” med Hertzberg. De hittar kanske inte varandra så bra ännu, men intensiteten var ett fall framåt och Zäta fixade två PP och forecheckade och åkte mycket skridskor.

Skedung och Wikman gjorde en stort jobb i att nita fast pucken i anfallszon, men utan att skapa överdrivet många chanser tillsammans med Bergman. Jesper Johansson och Mattias Kalin fick alternera med Fredrik Johansson och Anthon Eriksson i fjärde.

På backplats fick Leduc och Jansson spela hela 25 minuter tillsammans. Om vi räknar bort några pucktapp är det nog ändå rätt att matcha de två bästa backarna tillsammans. Leduc gjorde mycket bra i egen zon då han utnyttjade sitt spelsinne att bryta Hästens anfall många gånger.

August Nilsson och Simon Åkerström fick också spela en del och Nilsson gjorde många bra saker, särskilt fina urlägg som lättade på trycket utan att gå till icing. Nilsson har dessutom börjat visa glimtar av sin offensiv som gav massor av poäng som junior.

VIK Support kallade tillbaka laget in på isen för ett sista (?) tack.

Ehrnberg och Källström gjorde det strålande i det tredje backparet och lirade hela +3. Younan fick vara extraback och spelade nio minuter. Calle Själin var helt petad, knappast vad Leksand eller New York Rangers räknat med…

Åter visade Paananen att han kan få sina lag att vara som bäst när det gäller. Oavsett vad som händer nu med matcher och publik i Coronatider verkar det som VIK-ledningen kanske åter hittat ett vinnande koncept för slutspel. Det är i så fall lika imponerande som VIK-klackens insats denna kväll.

PUCKLIGAN 

5 Sebastian Benker

4 Jesper Myrenberg

3 Alexander Lunsjö

2 Kelsey Tessier

1 Jerome Leduc

2 svar

 1. Lennart skriver:

  Alltid lika roligt att läsa dina matchreferat, Mikael! Det är lite som att uppleva matchen igen!
  … och den här obehagliga känslan av tomhet när säsongen är slut riskerar infinna sig tidigare än på många, många år på grund av det allt allvarligare virus-utbrottet.
  Hoppas alla ser MODO-supportrarnas fantastiska gest till sitt lag:
  https://www.expressen.se/sport/hockey/hockeyallsvenskan/modos-biljettsucce-med-tomma-laktare/

  Låt oss göra något liknande för vårt favoritlag – det förtjänar de för all fantastisk underhållning de bjuder på!!!

  • Mikael Norén skriver:

   Tack Lennart, det var mycket roligt att höra! Ja, VIK Support kommer nog starta en insamling för ”soffbiljetter” också snart.