Analys med mycket siffror – de 14 målvaktsparen i HA 21/22: VIK (& HV71) bäst, satsning på Myren i Vita Hästen, öststatsatsning i AIK & Södertälje, frågetecken i Modo, spännande i Tingsryd, oerhört oprövat i Almtuna & nystart i Björklöven
Efter att bloggen synat backar, centrar och yttrar i de troliga allsvenska topplagen är det dags för att kolla in de 14 målvaktsparen i den kommande allsvenskan. Vi börjar med att kolla på paren:
Vi ser att alla lag har mer eller mindre välväxta målvakter som många är mellan 20-30 år. Är trenden större målvakter som inte håller så länge i sina karriärer? Nedan är respektive pars siffror från föregående säsong:
Nedan är hur de olika målvakterna rankar gällande räddningsprocent i respektive liga säsongen som gick:
Så. Nog med nöffror. HV71 och Västerås ser klart mest välbeställda ut på målvaktssidorna. På det berömda pappret. Johan Gustafsson och Jonas Gunnarsson är de mest meriterade målvakterna i HA. Sinsemellan har sedan VIK:s ”JG” ett klart bättre CV än Gunnarsson med många titlar.
Men de bägge 29-åringarna har snubblade lika siffror i SHL. VIK:s ”JG” har 203 starter i SHL med en räddningsprocent på 91,0. Gunnarsson har 192 SHL-starter och 90,8.
Dock har Gustafssons siffror dippat de senaste säsongerna till under 90 % (dock över 90 i Rögle senast). Det är såklart inte bra. Men siffror säger inte alltid allt.
Köpingssonen har trots de mindre vassa räddningsprocenten fått många matcher och nya fina kontrakt på hög nivå. Det säger förhoppningsvis mer än siffrorna.
Och att JG fick chansen i den avgörande SM-finalen senast för Rögle säger också en del hur Abottarna såg på sin backup. Ryttar och Filip Larsson är uttalade andrefiolare i respektive VIK och HV71.
***
MoDo har i Williamsson och Wallin två målvakter som knappt spelade något 20-21. Det är såklart en osäkerhetsfaktor.
Emellertid hade Williamsson förhållandevis bra siffror i SHL i de nio matcher han stod. Dock 87 % efter fem matcher i MoDo är riktigt svagt. Men uppenbarligen gillade MoDo vad de såg av Williamsson. Siffror säger, som sagt, inte allt.
Dock: Williamson har gjort det väldigt bra i HA tidigare och känt på SHL en del.
Wallin stod alltså bara tre matcher i Ettan säsongen som gick. Det vill till att Modos målvakter håller denna gång och att de kan lyfta sitt spel till sina tidigare toppar. Wallin imponerade stort på bloggen i några matcher mot VIK tidigare. Vad nu det är värt.
***
Karlskoga hämtar också sin målvakt från SHL i form av Lars Volden. Norrmannen var väl ganska hårt kritiserad i Malmö. Men det är annat i HA där Volden låg runt 92 % för Pantern 18/19.
Som backup har man Hellgren som studsat runt mycket de senaste åren. Hade ganska bra räddningsprocent i Ettan, men en bit ifrån exempelvis de Ettankillar Tingsryd tagit in. Hellgren har dock smakat på SHL och var bra i Borlänge då VIK var i tredjeligan. För de som minns.
***
Troja har nog ett ganska jämnt och storvuxet målvaktspar. Kvalhjälten Ragnewall är kvar. Dock hade denna inte överdrivet imponerande siffror i Ettan, men 93,4 % imponerar i kvalet. Dock svårare i HA. Fråga exempelvis Marcus Dahlbom som gick från stor kvalhjälte i VIK i Ettan till att ha det svårare i HA säsongen efter.
Lundin har studsat runt lite utan att slå igenom och ta ett verkligen grepp om en förstespade i HA. Kanske sista och bästa chansen för stockholmaren nu?
***
Björklöven lyckades locka över Classe Endre som var en sensation i AIK. De sistnämnda var ytterst besvikna på stockholmaren då han lämnade för Löven. Endre fick stort förtroende i AIK och hade fina siffror rakt igenom.
25-årige Endre har dock bara en säsong i HA. Därför finns en tidigare förstemålvakt i SM-liiga, Jooni Voutilainen, på plats.
19/20 var denne förstemålvakt med hela 46 matcher i HPK och halvhyfsade 90,4 i räddningsprocent. Men förra säsongen var siffermässigt usel med bara 86 % räddade puckar på totalt 13 matcher i Liiga…
***
I Södertälje fortsätter sportchef Mikael Samuelsson på spåret att han kanske lite vet saker som få eller inga andra vet.
Detta i att ta över unge belarusiern Nikita Tolopilov. Denna tvåmetersmans potential har hyllats av Erik Grankvist om jag inte minns fel.
Tolopilov har gjort tio matcher i KHL (88 %) så det vittnar såklart om viss kvalitet. Men i samband med Koval-debaclet i VIK frågade undertecknad insatta om det ryska målvaktsundret och fick svaret att det undret (på bredden) har uteblivit på sistone. Dock var det ju några år sedan nu.
Hursomhelst finns solide Bergvik kvar. Denne hade bäst räddningsprocent (92,7) av alla kvarvarande HA-målvakter. Dock bara 12 matcher. Så liten sample size. Och Bergvik har studsat runt i olika ligor så den ”rätta” nivån är lite svår att sia om.
***
Tingsryd gör en mycket intressant lågbudgetsatsning. En smart sådan (troligen). Både Rydén och Hjälm hade utmärkta siffror i Ettan 20-21. Det borgar för att åtminstone en av dessa är redo för ett stort allsvenskt genombrott.
De bästa i Ettan är ofta väldigt bra. Det lärde sig vi oss i Västerås 2017-18.
***
Kristianstad har kanske, kanske gjort det största fyndet av alla i unge dansken Frederik Dichow. Under sex matcher i danska högstaligan var 20-åringen helt fenomenal med 94,4 i räddningsprocent. Men såklart liten sample size. VM-uttagen och goda vitsord här nyligen på bloggen.
I KIK finns även Olof Lindbom. Denne draftades tidigt av New York Rangers 2018 efter ett oerhört starkt J18-VM då Lindbom utsågs till bästa målvakt.
Men sedan har karriären inte direkt fortsatt på räls och svaga siffror två säsonger i rad i Mora. Men KIK har oavsett det ett ungt och redan ganska meriterat målvaktspar.
***
Almtuna har på pappret det minst meriterade målvaktsparet (kanske genom tiderna i HA). De bägge 19-åringarna Oliver Håkanson och Oscar Leijon har bara nio allsvenska matcher tillsammans.
Lägg till att de inte har några J-landslagsmeriter alls. Bägge har heller ingen erfarenhet ens från J20 Nationell (fd SuperElit).
Troligen har aldrig något Allsvenskt lag startat en säsong med två så här orutinerade målvakter. Hur ska det gå för Almtuna?
***
Västervik har tappar sitt fenomen Daniel Marmenlind som man hittade i Visby. Nu hoppas man att Edvin Olofsson ska göra samma resa från Ettan.
Olofsson har levererat fantastiska siffror i Ettan. Men Lidköpingssonen hade det klart tyngre i AIK (87,8 % på åtta matcher).
Henrik Lundberg har också haft det ganska tungt en tid. Men veteranen som var vass i VIK 16/17 kom in sent i Västervik och gjorde det så bra att det blev ett kontrakt där.
Men fortsatt frågetecken om Lundberg fortfarande är en vass allsvensk målvakt och om Olofsson kan bli det.
***
Mora har plockat in Andreas Ljunggren från Tingsryd. 26-åringen ”smög” förra säsongen upp och gjorde en bra säsong i TAIF med 91,5 i räddningsprocent. Frågan är om utvecklingen fortsätter, eller om detta är nivån, eller om det rentutav var för bra siffror?
Mora matchade in fortsatt unge Matheus Ward förra säsongen. 20-åringen fick då hela 37 matcher totalt utan att direkt glänsa siffermässigt. Frågan är om den investeringen i Ward betalar sig nu?
***
Vita Hästen har tvingats ta in många i Allsvenskan oprövade importer och andra på utespelarsidan. Men på målvaktssidan satsar Zabel & Co. på relativt säkra kort i Myrenberg och Ohre.
Myrenberg konkurrerade ut Kruse 19-20. Vilket var en stark prestation då Kruse då kom in som en av HA:s bästa målvakter.
Men förra säsongen fick Myrenberg inte riktigt hjälp av försvaret inledningsvis. Och i slutspelet ramlade det in någon suspekt puck. Kan Myrenberg slipa bort sina små dippar kan det bli hur bra som helst.
Jag minns hur förre målvakten och numera radioexperten Tobias Bössfall var lyrisk över Myrenbergs teknik då jag träffade honom i pressrummet. Men viktig säsong för Myrenberg nu.
Spännande var det tar vägen – mot SHL eller kanske en lång och bra allsvensk karriär? Lite vägskäl för Myrenberg kanske. Två lite tveksamma säsonger i rad vore inte bra.
Ohre har starka siffror från sina få framträdanden i suveräna Timrå de senaste två säsongerna. Innan dess inte lika imponerande siffror och ligor.
26-årige Ohre får bevisa att han leva upp till dessa fina siffror i ett Hästen som kommer vara mycket mer i egen zon än vad Timrå någonsin var.
***
AIK gör, precis som Södertälje, en ”ryssatsning” i mål. Pavel Khomchenko kommer, precis som en viss Andrei Lulin, från Saratov.
26-åringen har fantastiska siffror från sin karriär i den ryska andraligan: 92,9 % på 155 matcher. Och ännu bättre siffror i slutspelet.
Khomchenkos öde kommer ge en indikation på hur bra den ryska andraligan är. Bakom ryssen finns solide Alexander Sahlin som kan hoppa in vid behov.
Men det vill till att ryssen lyckas för det var väl några år sedan Sahlin var som bäst i Södertälje?
***
Till sist vore det kul om mer insatta läsare fyllde ut ovanstående med mer inside och annat om dessa 14 målmän.