Isbitar efter Södertälje och inför formsvaga men suveräna MoDo & nedslag hos intressanta VIK J20 med sina guldkorn som slog Malmö efter fina mål

Patrik Sjöström och Pär Hellenberg är duktiga att hitta unga talanger. Men Speers är inte lika glad längre...

 

På söndagskvällen väntar suveräna MoDo på bortaplan. Tidigare en enkel trea för Örnsköldsviksgänget, men nu kanske VIK har en liten poängchans ändå.

Efter 16 raka segrar tidigare har faktiskt MoDo varit mänskligare på slutet då man åkt på skador på Dickinson och Woods. Detta med bara tre vinster efter full tid senaste nio matcherna. VIK:s formkurva pekar åt andra hållet så kanske kan VIK nypa en poäng.

VIK har tagit poäng i sju av de nio senaste, och spelet har sakta men säkert blivit lite bättre. Och i 5-4-segern mot Södertälje i fredags spelade VIK riktigt bra i 61 minuter.

***

NJ blev intervjuad i Cmore inför fredagsmatchen senast mot Södertälje och kortfattat vad sportchefen sa i punktform:

 • ”Gruppen vill framåt, tränarna vill också framåt. Prestigelösa är min bild av tränarna.
 • Mycket som måste bli bättre i spelet. Men vi har kommit överens att vi ska fokusera på några få saker och att göra dessa riktigt bra, som hemgångarna – bli trygga i egen zon.
 • Finland, USA, Tyskland håller jag mest koll på sett till marknaden.
 • Mitt uppdrag är att utveckla sporten och hela organisationen runt sporten och på sikt ta VIK till SHL.
 • Inget nytt inför deadline, jag är inte där riktigt. Inget jag säger eller kommenterar nu heller.
 • Jag tycker fortfarande att det finns mer att få ut av gubbarna i det här laget.”

***

Nick Albano är fortsatt med och skapar. Men nästan alla skottförsök har nu visslat högt över, efter ramträffarna tidigt. Kanske dags att byta klubba för #6?

Hörde också att Salminen och Speers helt enkelt är utanför laget av konkurrensskäl.

Apropå prestigelöst har jag inte hört annat än scout Max Strömberg Melin och NJ kommer bra överens. VIK, som alla andra lag, jobbar säkert stenhårt med en stor bruttolista inför lagbygget 2023-24. Så NJ har många bollar i luften, både på kort och lång sikt.

Minns ju att det sista NJ sa till mig förra vändan 2016 här var att han ville bygga upp ett scoutnät runtom i Sverige, för att verkligen ha stenkoll i exempelvis Ettan och J20 över hela riket. Återstår att se hur NJ lägger upp det nu, Max är ju inte fel att börja med då denne ju har stenkoll på södra Sverige.

***

Det var länge sedan jag såg J20 nu. Men såg Baby-VIK vinna med 4-3 hemma mot Malmö efter övertid på lördagen i fortsättningsserien.

Därmed ligger VIK delad tvåa före en del SHL-klubbar ändå i poängsnittstabellen:

Och J20 blir ännu viktigare framöver då jag förstår att NJ vill omfördela pengar mer framtungt i toppfemmorna, för att satsa billigare och yngre längre ner i laget. Precis som i Örebro.

***

Över till matchen. VIK vann skotten med 50-12 (!) men Oskar Blomgren i MIF-kassen var åter fenomenal, och samme Blomgren höll ju nollan i sin SHL-debut.

Den 192 centimeter långe ungerske målvakten Tamás Antek från Debrecen har nyligen anslutit till J20. Hemma i Ungern har 03:an spelat i Erste Liga som är den högsta serien med lag från Ungern och Rumänien.

Utöver det var Antek med och tog en tredjeplats vid J-VM i Norge tillsammans med J20-stjärnan Zetény Hádobas. Antek imponerande inte direkt i denna speciella match, men J20 behövde ju göra något då tidigare målvakter inte kom upp riktigt kanske.

Hursomhelst lyste åter de tunga järnen i J20: Store, snabbe och fysiskt överlägsne yttern Casper Nässén dundrade bland annat in ett direktskott i PP. Detta efter en fin passning av kraftigt utvecklade centern Karl Andersson, som även gjort det bra i A-laget vid något inhopp. Se nedan:

Vilken högerbössa med härligt klang! Dock ryktas Nässén till College redan nästa säsong, och får därmed inte spela proffshockey nu i A-laget.

Men det som står ut mest i J20, utöver Nässén, är första backparet med Rasmus Larsson och just Hadobás. Hadobas avgjorde matchen i sudden efter en smart räd direkt på tekning där ungraren direkt identifierade en väg mot mål, smart som han är.

Larsson har tidigare också stått ut då bloggen kikat J20. Nu har 04:an tagit ytterligare som en dominant och rörlig pucktransporterande back på nivån, hela 11-1 i NP. Även bra defensivt, och kanske lite av en ”Rasmus Dahlin-light” faktiskt, i brist på mer ödmjuka jämförelser.

***

Västeråssonen Petter Eriksson är en doldisback som imponerande med stark skridskoåkning, alltid en bra start. Centersidan i J20 ganska lovande med nämnda Andersson, men även lurige men något kantige Einar Näslund och defensivt starke Gustaf Kangas.

Lucas Lidström har också tagit steg och utvecklats på backplats, liksom Hugo Lejon som var ytter. Så det skulle inte förvåna om NJ redan noga analyserar om inte någon/några av dessa redan nästa år kan få roller i A-lagets nysatsning.

***

För det finns verkligen talang i VIK J20. Blir väldigt spännande var Rasmus Larsson hamnar i kommande NHL-draft. VIK borde göra allt för få backen att stanna här, och tillsammans med Hadobas har A-laget här två oslipade diamanter.

***

Till sist måste vi alltså åter lyfta på hatten för Pär Hellenberg (och även Patrik Sjöström, bilden ovan) som alltså är mycket duktiga på att hitta guldkorn på individnivå till VIK:s juniorlag.

Poängligan topp-10 i VIK J20 just nu:

12 svar

 1. Pelle skriver:

  Pinsamt partiska domare. Jardeskog får dubbelt straff för en normal highsticking.
  Och att Frycklund står upp för sin lagkamrat är helt normalt. Hade räckt med en tvåa roughing i vardera laget, och sen 5 min PP för VIK, alternativt åtminstone 2 min PP för att Zäta klarade sig bra.
  Drabbade VIK hårt att Frycklund inte fick komma tillbaka i spel.

 2. Patrik Johansson skriver:

  Cyber! Varför är du här och skriver? Pinsamt färgad…tacklingen i ryggen var sjukt ful. Jag är glad att FrycklundAagaard står upp för sina lagkompisar mot sådana idiottacklingar som Aargaard ofta gör…stryk ska han ha…sedan är det konstigt att Frycklund får en 5a för fight medans modo inte ens får en 2a för fighten…

  • cyber skriver:

   Tacklingen i ryggen var ful, men ansvaret ligger också på Zäta. Åker man nära sargen och tvärvänder där man vrider ryggen mot motståndare så tar man inget ansvar. Zetterberg skapar en farlig situation av vad som skulle varit en av 20 tacklingar längs sargen. Tittar du efter bromsar Aagaard strax innan, men han hinner inte undvika då han redan förberett sig för att tackla axel mot axel.

 3. Icing skriver:

  Än en gång blev #9 en belastning…. tyvärr!!.syntes tidigt att han var övertaggad och lätt att reta upp .
  Särskilt dansken i MoDo verkar Fryklund ha svårt för och när han tacklade #28 rann det över för #9.
  Sen är det makalöst att man kan få en 5 för lite kramkalas…men Wessner va ju på isen.

 4. Sebastian skriver:

  Nu är jag trött på den här jävla skiten, ända sedan konkursen 99 har jag stått och vevat med vik halsduk i vått och torrt men skickar ingen paananen åt helvete snart så säger jag upp mitt säsongskort och avslutar alla donationer, nu är jag fan trött på ett vik utan ledarskap

  • Icing skriver:

   Gör det du…vi behöver bara riktiga fans nu .. inte sk fans som vill vara med när vi vinner…💛🖤

 5. gns skriver:

  Albano inte helt olik Leduc – NJ kanske borde signa honom även över nästa säsong så snart som möjligt.

 6. Icing skriver:

  Hoppas VIK kan fortsätta ta steg och inte bjuda på för mycket… för är det något MoDo kan så är det att sätta dit chanserna.
  Och Frölundas skadelista bara växer…. undrar hur länge vi får behålla Dower Nilsson nu när han börjat hitta rätt och producera.

  • cyber skriver:

   Sätta chanserna? Man öser på och skapar massor, mem gör inga mål.

   Hur kan psykfallet Frycklund få spela? En tackling som verkligen inte skulle varit i femma och ham blir helt galen. Aagaard ska tackla Zetterberh som helt skapar situationen genom att.idiotiskt vända upp ryggen när precis ska tacklas. Misstänker att domarna som varit säsongens sämsta på att ta för spelförstörande inte tordes.ge Modo pp.

 7. Pelle skriver:

  Oerhört tråkig regel att inte blivande collegespelare får prova på A-lagspel. Det betyder att man aldrig får se en del av de bästa juniorerna i A-laget.

 8. Cyber skriver:

  MoDo var betydligt bättre mot Mora senast och det hade inte varit orättvist om man vunnit. Man har sedan ett par veckor höjt träningsdosen och haft ett gäng svagare insatser, men kanske är man på gång igen. Då blir det nog svårt för Västerås…
  Woods tillbaka igen efter att ha vilat mot Mora.

  • Pelle skriver:

   Nu är det hög tid för VIK att visa att man kan slå alla lag. VIK:s egna prestation är helt avgörande.
   Modos träningsdos är ointressant.