Egen videoscouting Jacob Hayhurst i AHL/ECHL: Kvick pucktransportör som skapar med trissan på bladet & bör bli en bra topp-6-forward i VIK – frågan är bara hur stor produktionen blir
Bloggen har amatörscoutat Jacob Hayhurst byte-för-byte i fyra AHL-matcher och fyra ECHL-matcher. Köpte åter AHL-TV och ECHL-TV – det rekommenderas varmt!
Jag gjorde som då flera andra nordamerikaner värvades och såg åtta hela TV-matcher med alla byten för Hayhurst. Ofta spelade jag fram och tillbaka flera gånger om i vissa situationer.
De tidigare rapporterna har väl blivit hyfsat nära verkligheten, trots att det är en glad amatör bakom spakarna:
Blake Speers blev väl hyggligt rätt, läs här. Rapporten på Albano var kanske inte heller helt fel, se här. Och lite scouting Philip Lagunov här.
Jag gjorde även detta för Brett Kemp här och Kyle Topping här, Shane Gersich samt Nick Hutchison här. Gersich får bli en liten referens i detta inlägg eftersom de haft liknande roller och storlek.
***
Dessa matcher har jag kollat med Hayhurst, med sedvanlig egenproducerad NP (”noterbara prestationer” – bloggens egna mått på spelarprestationer):
AHL (för Springfield Thunderbirds)
- Bridgeport (2023-01-07) 9-2 i NP
- Rockford (2023-01-21) 8-2
- Grand Rapids (2023-01-22) 8-2
- Belleville (2023-01-28) 6-1
ECHL för Kansas (från finalen mot Florida våren 2024)
- Game 1: 12-4 i NP
- Game 2: 12-4
- Game 3: 14-8
- Game 4: 8-3
Total NP i AHL är alltså 31-7 (82 % positiv) och i ECHL 46-19 (71 %).
***
Lite intressant kuriosa nedan att jämföra med tidigare lirare jag kikat på i AHL/ECHL före de kom till VIK:
Hayhurst är alltså uppe där med med de bästa ”kommande VIK:are” jag sett i AHL, till och med bäst NP-netto. Dock inte tack vare jättehög NP+ per match, utan snarare tack vare smart och effektivt spel med få misstag i det starka AHL.
Dock var Hayhurst, precis som Hutchison, märkligt nog lite sämre i den svagare ECHL i de få matcher jag såg, dock utan att vara dålig. Vad nu det kan bero på.
STYRKOR
Det som tydligast står ut är Hayhursts förmåga att tempoväxla upp med pucken på bladet som en stark kontringsspelare och pucktransportör. Benen går väldigt fort samtidigt som kontrollen över pucken bibehålls, vilket få spelare klarar utan att glida.
Extra imponerande i dessa åkningar med pucken är förmågan att kvickt få upp farten och lika snabbt byta åkriktning, vilket vållar problem för AHL- och i synnerhet för ECHL-backar. De vågar inte ofta kliva fram mot den så rörlige och kvicke Hayhurst med puck, av rädsla för att bli stekta, och det skapar ytor.
Hayhurst verkar även vara en premiumspelare gällande ingångar i anfallszon (även i PP). Detta då han ofta har den rollen och allt som oftast imponerar då han ska ta in pucken.
27-åringen är verkligen en mer kreativ (främst med pucken på bladet i egna åkningar) spelare som undviker att dumpa in pucken i anfallszon.
Även väl i anfallszon och i egen zon kan Hayhursts kvicka fötter ta honom ur svåra situationer med pucken under kontroll som en liten svårfångad spelare om inte större motståndare får ett tidigt grepp.
Skridskoåkningen är generellt en styrka utan att Hayhurst har det där naturliga glidet som exempelvis Shane Gersich (som alltså får vara lite av en referens här), utan kanadensaren måste till synes jobba hårt i en lite speciell tillbakalutad stil för att få upp den höga farten.
Detta med en intensiv och kanske energikrävande skridskoteknik, och möjligen var Hayhurst lite sliten också i ECHL-finalen i våras efter tätt matchande under en lång säsong..
Hayhurst verkar vara en helt okey passningsspelare och visar ibland prov på kreativitet. Även om Hayhurst inte verkar vara en stor playmaker som från stillastående och med backar hängande över sig köper sig tid och hittar öppnande passningar, är han exempelvis klart bättre att passa pucken än ovan nämnde Gersich.
Totalt sett är Hayhurst bättre med pucken än Gersich vad jag sett.
Den rappa skridskoåkningen användes också ofta med fördel i backcheck och Hayhurst hade en del riktigt starka byten i box play i ECHL.
Generellt jobbade Hayhurst hem bra, särskilt i AHL. Men just defensiv och hemjobb är svårbedömt på små rinkar. Jag tyckte också att Hutchison var okey defensivt i AHL, men orkade ju inte riktigt åka hemåt i VIK alla gånger.
SVAGHETER
Eftersom Hayhurst bara mäter 175 cm enligt EP och ser ganska liten ut också, är föga förvånande det fysiska spelet ingen styrka. Den kanske största svagheten i de matcher jag såg var att Hayhurst inte riktigt fullföljde i forechecken, utan gled ofta sista metrarna utan att tackla speciellt mycket.
Och just den avsaknaden av fysiskt spel och forecheck, trots intressanta attribut i övrigt, är troligen förklaringen till varför det blivit relativt få AHL-matcher för 27-åringen.
I ECHL blev också kanske Hayhurst lite passiv ibland utan puck, men möjligen också lite beroende på att han tvingades hushålla med kraft då istiden var hög (över 19 minuter/match).
Tyckte att Hayhurst föreföll lite sliten (eller småskadad?) i ECHL-finalen senast. I AHL var Hayhurst märkligt nog nästan rappare och mer distinkt.
ROLLER/POSITIONER
I ECHL blev det en hel del PP och BP. I PP lirade Hayhurst alltid centralt som en slags ”bumper” mitt i anfallszon. Så kanske är Hayhurst lite mer av skytt än passningsspelare?
I ECHL i Kansas blev Hayhurst också ofta matad fina passningar av högerfattade radarkamraten Jeremy McKenna (nu i tyska toppligan). Se nedan ett typiskt sådant målgivande samarbete:
Och en NHL-meriterad scout sa ju tidigare till bloggen att de flesta av hans mål kommer centralt från slottet (”Hayhurst har en väldigt snabb och kraftfull release i skottet som ECHL-målvakterna inte ofta hängt med på”.)
I ECHL spelade Hayhurst mest ytter med centern Maxim Andreyev och McKenna i de matcher jag såg, men i PP1 tekade alltid Hayhurst och hade där en central roll.
Enligt ovan NHL-scouts siffror vann också Hayhurst fina 53,6 % av sina totalt 498 tekningar i ECHL i 23-24. Så där kan Hayhurst eventuellt också bidra i VIK.
I de AHL-matcher jag såg lirade Hayhurst enbart ytter i fjärdekedja, mest med defensivcentern Drew Callin och NHL-meriterade Anthony Angello.
VIDEOKLIPP
Nedan en typiskt fin Hayhurst-ingång i PP i ECHL-finalen, nr 14:
Nedan stressar Hayhurst (vit nr 16) sin back på blå och nätar i AHL:
Nedan annan vinkel på målet ovan, typisk position i PP i ECHL:
Sätter nedan som vanligt bra fart med pucken på bladet i AHL, och var passningen menad var den genial:
Nedan en Komarekliknande avslutning på ett friläge i ECHL-finalen senast:
Nedan okey rörelse på blå i AHL och får igenom skott:
Nedan väldigt fin genomskärande pass som ger friläge i AHL:
Nedan typiskt bra driv med pucken som ger utrymme och tillbakapass som ger ”enkel” assist:
Bra fart och kreativitet i AHL ger fin assist i omställning, två klipp:
Sätter nedan som vanligt bra fart på pucken på bladet och skapar i AHL:
Nedan kanske inget märkvärdigt, men typiskt hur enkelt och smart Hayhurst spelade i AHL för att ta sig ur egen zon med hjälp av fart och vändningar:
***
SAMMANFATTNING
Hur kommer det då gå för Hayhurst i VIK? Spelare som kan driva puck i högt tempo med snabba riktningsförändringar som Hayhurst är alltid värdefulla då de kan ta in puckar i anfallszon och skapa ytor för sig själva och andra.
Det som är lite svårt att bedöma är hur bra passningsspelare Hayhurst är på allsvensk spetsnivå, men puckar lär i alla fall på olika sätt jobbas fram till Anton Gradin och Simon Zether, som kanske är de mest troliga kedjekamraterna att börja med om vi ska spekulera vilt.
På förhand är nog Komarek, Rosdahl, Gradin och just Hayhurst de mest beprövade framåt som ska göra det i vinter. Troligen vill man sprida ut dessa över två toppkedjor gissar jag.
Eftersom så skottglade Gradin enligt uppgifter (kommer mer om Gradin) är en spelare som är relativt ointresserad/begränsad i att passa pucken kommer en nyckel bli att VIK kan hitta spelare som kan jobba fram puckar till den tunge högerskytten.
Och det är troligt att Hayhurst kan funka i den rollen med Gradin, även om Hayhurst kanske är mer en skytt som sagt, i alla fall baserat på hur de använde honom i ECHL i PP. Men Hayhurst kan ju också jobba fram puckar som sagt.
Det ska bli spännande att se hur Hayhurst med sina pucktransporter och ingångar, som redan var högklassiga i AHL/ECHL, kommer kunna utnyttja den större isen här.
Hayhurst kommer bli en nyttig och viktig topp-6-forward, frågan är bara hur långt spetsen i skytte och passningar räcker mot andra lags spetsar. Det är lite svårbedömt för mig ännu, tyckte inte mig se så bra skytte i dessa matcher, men NHL-scoutens ord om handledsskottet lugnade mig.
På totalen har Hayhurst i mina ögon faktiskt sett ut som en bättre spelare än exempelvis Gersich (och Kemp, som ändå var ganska lovande) så det blir definitivt ingen flopp.
Gissade ju ganska rätt på Gersich (20+11 för 31 poäng, blev 19+13 för 32 poäng som bekant i verkligheten).
Vad sägs då om 16+23 för Hayhurst? Får se om jag får skämmas eller får lite lätt halvrätt igen…
Bloggen är verkligen intressant, och alltid aktuell. All info finner man där. Och mkt av spänning och förväntningar byggs tack vare denna. Swischbetalning so tack.
Tack så mycket Misse, Peter T., Bobåla, Thomas, Jörgen och J! Tack för stödet och att ni kommenterar här! Och Jörgen, håller med om Gersich, även om han såklart inte var en dålig spelare. Men Hayhurst är bättre.
Är Benker med och tränar med VIK.? , Bor i Västerås och gör 30 p varje säsong .
Gedigen analys som vanligt Micke, tack! Hoppar naturligtvis på Swish-tåget!
En mycket utförlig och gedigen analys Micke! Inte gratis, så Swish är skickad.
Hayhurst ser ut att vara en mycket mer allround spelare jämfört med Gersich, som jag tyckte var en väldigt endimensioniell spelare i VIK.
Hayhurst har ett helt annat lugn med pucken, självklart pga av en större skicklighet med klubban och därav puckbehandligen jämfört med Gersich, som du konstaterar. Även blicken och uppmärksamheten för spelet tycker jag ser ut att vara på en högre nivå jämfört med Gersich, som enligt mig ofta ”borrade ned huvudet” och gjorde en maxåkning upp i banan för att sedan mata iväg ett avslut.
Om jag är alldeles för positiv 🙂 så kan det eventuellt vara lite ”Topping-varning” på Hayhurst dvs förhoppningsvis är din analys lite mer åt det ”försiktiga” hållet Micke, så vi får ut ytterligare några poäng ur Hayhurst 🙂
Instämmer med ovan – swishar en slant.
Grymt arbete du lägger ner Micke!!!
Jag är inne och scrollar nästan varje dag så jag ska inte vara sämre än att jag också drar iväg en hunka.
Tack för en underhållande blogg!
Wow vilket arbete o tid du lägger ner på detta Micke! Du e grym! Blir en liten Swish vid löning.
Instämmer! Kommer en slant från mig också